Su Kaplumbağası Bakım Rehberi
Su Kaplumbağası Bakım Rehberi
Evcil hayvan beslemek eğlenceli olduğu kadar birtakım sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Bir akvaryum balığından daha egzotik, kedi veya köpekten daha az bakım gerektiren sevimli bir evcil arıyorsanız, su kaplumbağası harika bir seçenek ancak bu sürüngen canlıların büyülü dünyasına adım atmadan önce bilinmesi gerekenler var. Akvaryum kurulumundan beslenme ipuçlarına kadar su kaplumbağası bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.
Su Kaplumbağası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Su kaplumbağası özellikleri ve doğası itibariyle evcil hayvanlar arasında en ilginç canlıların başında geliyor. Sahiplenmeden önce su kaplumbağaları hakkında bilmeniz gerekenler şunlar:
- Kara kaplumbağası ve su kaplumbağası olarak iki türe ayrılan bu sürüngenlerin suda yaşayabilen cinsleri arasında Rus kaplumbağası, kırmızı kulaklı kaplumbağa ve kızıl yanaklı kaplumbağalar öne çıkıyor.
- Suda yaşayan evcil kaplumbağa türleri güneşlenmek için kuru alana da ihtiyaç duyuyor.
- Su kaplumbağası ömrü doğru sıcaklık, nem ve beslenme koşulları sağlandığında onlarca yıla kadar uzayabilir. Su kaplumbağası ne kadar yaşar diye merak ediyorsanız, genel olarak 30-50 yıl arasında değişiyor.
- Kaplumbağalar bağırsaklarında doğal olarak bulunan ve düzenli olarak dışkılarıyla attıkları salmonella bakterisi taşıyor. Bu bakteri insanlarda şiddetli kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara sebep olduğu için kaplumbağaya elle dokunduktan sonra iyi bir sterilizasyon gerekiyor.
- Erkek ve dişi kaplumbağalar arasında ayrım yapmak için kuyruk uzunluğuna ve rektal açıklığına bakabilirsiniz. Daha uzun kuyruğa sahip olanlar ve rektal açıklığı kuyruğun daha aşağısında bulunanlar genellikle erkek oluyor.
- Bir kaplumbağa nasıl çoğalır diyorsanız, su kaplumbağaları da tıpkı diğer sürüngenler gibi yumurtlama yöntemiyle ürüyor. Hatta dişi kaplumbağalar erkek olmadan da yumurta bırakabiliyor fakat bu kısır yumurtalardan yavru çıkmıyor.
- Kaplumbağalar vücutlarında depolayamadıkları A vitaminine yüksek oranda gereksinim duyuyor. Vitamin eksikliği durumunda şişmiş göz kapakları ve görme zorluğu yaşayan kaplumbağalar ne yer diye merak ediyorsanız, koyu yapraklı yeşil sebzeler en iyi besin kaynakları arasında yer alıyor.
Evde Kaplumbağa Beslemek için Gereken Ekipmanlar
Su kaplumbağası beslemek her şeyden önce iyi düşünülmüş ve doğal koşulları taklit eden bir yaşam alanı gerektiriyor. Su kaplumbağası nasıl bakılır diyorsanız, en temel evcil hayvan ürünleri şu şekilde:
- Akvaryum: Su kaplumbağası bakımında standart yaşam alanı olarak akvaryumlar tercih edilse de kaplumbağa küveti ve göletler gibi çeşitli alternatifler de bulunuyor.
- Işık/Isı: Kaplumbağalar soğukkanlı sürüngenler arasında yer aldığı için yüzmek, sindirmek, büyümek ve bağışıklık sistemlerini korumak için UVB ışığına ve ısıya ihtiyaçları var. Isı ve ışık gereksinimleri harici veya cıva buharlı ampullerle sağlanıyor.
- Kuru Alan: Sudan çıktıklarında güneşlenme rutinine başlayan kaplumbağalar vücut ısılarını dengelemek için ısınma ve kurulanma ihtiyacı duyuyor. Bu nedenle akvaryum kurulumuyla birlikte sudan çıktıkları gibi hemen ulaşabilecekleri ve doğal yaşam alanlarını taklit eden bir kuru alan düzeneği gerekiyor.
- Filtreleme: Temiz su sağlıklı bir kaplumbağa için büyük önem taşırken odanın kokmasını da engelliyor.
- Kaplumbağa Yemi: Diğer evcil hayvanlar gibi kaplumbağaların da ara sıra ikramların da dahil edildiği eksiksiz bir beslenme rutinine ihtiyacı var.
- Kum ve Aksesuarlar: Kaplumbağalar meraklı hayvanlar. Yaşam alanlarına çeşitli dekorlar eklemek sağlıklı ve canlı tutmak için hayati önem taşıyor. Çeşitli kum, bitki aksesuarları ve teraryumlar kullanarak onlar için güvenli olan yüzme ve dinlenme alanları sağlayabilirsiniz.
Su Kaplumbağası Bakımına Giriş: Akvaryum Kurmak
Su kaplumbağası bakımı için gerekli malzemeleri artık biliyorsunuz, şimdi sırada en eğlenceli kısım olan akvaryum kurulumu var. 4 temel adımda su kaplumbağası akvaryumu kurmak için yapılması gerekenler şu şekilde:
- Adım: Akvaryum Seçimi
Bu aşamayı evcil kaplumbağanızı sahiplenmeden önce tamamlamanız gerekiyor. Bunun için hazır olarak satılan akvaryum çeşitlerine göz atabilir ya da dilerseniz kendin yap akvaryum fikirleri ile evcil hayvanınıza daha fazla özelleştirilmiş bir alan sunabilirsiniz. Akvaryum seçimi için kaplumbağanın yetişkin boyutlarını da hesaba katarak minimum 200 litrelik kapasiteye sahip ürünleri seçmenizde fayda var.
- Adım: Akvaryum Kurulumu
Akvaryum seçimini başarıyla tamamladıktan sonra yoğun rüzgar akışının ve aşırı sıcaklıkların olmadığı bir noktaya yerleştirerek kuruluma hazırlanabilirsiniz.
- Akvaryum tabanını kum, çakıl ve nehir kayalarıyla kaplamak yeni başlayanların en sık yaptığı hatalardan biri. Kaplumbağalar bunları yanlışlıkla yiyebildiği için ölüm riski oluşabiliyor. Ayrıca çakıl taşları kaplumbağaların kabuğuna da zarar veriyor. Alt tabaka için büyük nehir taşları veya yıkanmış kalkerli kum kullanabilirsiniz.
- Kaplumbağalar sıkışırsa boğulabileceğinden, büyük delikli veya düşme olasılığı olan dekor öğelerinden kaçınmalısınız. Kaplumbağanızın dinlenmesi, uyuması ve hava için yüzeye ulaşması için plastik bitkiler ve odunları tercih edebilirsiniz.
- Ardından, akvaryumu üst kısmında biraz boşluk kalacak şekilde suyla doldurun ve dinlenme alanı için ara kat platformu oluşturun. Bu kuru alanı kayalar ve odunlarla zenginleştirebilirsiniz.
- Yüzer platformlar yetişkin kaplumbağaların ağırlığını desteklemese de henüz yavru olanlar için ikincil bir dinlenme alanı olarak kullanabilirsiniz.
- Adım: Akvaryuma Işık ve Isı Eklemek
Su kaplumbağalarının büyüyüp gelişmesi için hem ısı hem de ışık gerekiyor.
- Aydınlatma ışığı olarak akkor lambaları kullanabilirsiniz. Lambanın watt değeri ise güneşlenme platformunu gün boyunca 25-30 derece sıcaklıkta tutacak kadar yüksek olması gerekiyor. Cıva buharlı ampuller fonksiyonel olsa da üzerine su sıçradığında kırılma riski oluşuyor.
- Ultraviyole ışık kaynağı olarak ise UV floresan lambalarını tercih edebilirsiniz.
- Işıkları günde en az 10 saat boyunca açık bırakmanızda fayda var. Saat aralığı olarak evde olmadığınız zamanları değerlendirebilirsiniz.
- Sağlıklı ve uzun ömürlü bir su kaplumbağası beslemek istiyorsanız, akvaryum suyu sıcaklığını 25-30 derecede tutmalısınız. Bunun için su ısıtıcısı ve termometre gibi ekipmanlara ihtiyacınız var.
- Adım: Akvaryum Temizliği
Evet, minik kaplumbağanızın sağlıklı bir ortamda yaşaması için akvaryumun sürekli temizlenmesi gerekiyor. Bunun için hem mekanik hem de biyolojik filtrasyon yapabilen akvaryum iç filtrelerini tercih edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise filtrenin kapasitesi.
- Akvaryum filtrelerinin su kapasiteleri genellikle balıklara göre belirlendiği için su kaplumbağası gibi dağınık yiyicilerin büyük katı atıklarını temizleyebilen yüksek filtreleme kapasiteli seçeneklere yönelmek gerekiyor.
- Filtreleme performansını artırmak, yararlı bakterilerin kolonileşmesini sağlamak ve atıkları parçalamak için çeşitli filtre malzemeleri bulunuyor. Bu ürünler biyo-filtre topları, sünger pedler ve seramik halkalar şeklinde satılıyor.
- Yararlı bakterileri canlı tutmak ve kokuları gidermek için filtredeki biyolojik besi ortamını 1-2 ayda bir klorsuz su kullanarak kalıntılardan arındırmalısınız.
- Suyu temiz tutmak için filtre kutusuna aktif kömür ekleyerek 1-2 ayda bir yenilemelisiniz.
- Filtre pompasından gelen akışı yumuşak seviyelerde tutarak kaplumbağanızın dinlenmesi ve uyuyabilmesi için uygun bir ortam oluşturabilirsiniz.
Su Kaplumbağası Ne Yer?
Kaplumbağa beslemeye başladığınız andan itibaren beslenmeye ne kadar hevesli olduklarını görebilirsiniz. O kadar iştahlılar ki sürekli kaplumbağa yemleri vermeniz için sizi eğitebilirler bile. Ancak diğer evcil hayvanlar gibi su kaplumbağaları da fazla beslenme nedeniyle obez olabilir. Peki, kaplumbağalar nasıl beslenir?
Su kaplumbağası beslemek için püf noktalar şu şekilde:
- Evcil hayvanınızın temel diyeti olarak ticari mamalar ile başlayın.
- Kuluçka formülleri, daha çok genç kaplumbağaların ihtiyaç duyduğu küçük topaklar içeriyor.
- Peletleri doğrudan suya yerleştirerek önerilen porsiyonlarla beslemelisiniz. Çoğu su kaplumbağası sudayken yemek yemeye ihtiyaç duyuyor.
- Eksiksiz beslenme için kaplumbağanızın diyetine çeşitlilik kazandırın. Cırcır böcekleri ve solucanlar gibi canlı yemleri tercih edebilirsiniz.
- Kaplumbağa etçil mi otçul mu diye merak ediyorsanız, suda yaşayan türlerin birçoğu hem et hem ot tüketebilen hepçiller olarak biliniyor. Ayrıca genç ve küçük kaplumbağa çeşitlerinin etçil bir eğilim gösterdiklerini belirtmekte yarar var.
- Yetişkin su kaplumbağalarını beslerken taze ürünleri kemirmekten keyif aldıklarını unutmayın. Yüzen karahindiba, su mercimeği, lahana ve diğer yapraklı yeşillikler faydalı olabilir.
Özetle, su kaplumbağası beslemek zahmetli gibi görünen fakat eğlenceli aşamalardan oluşan keyifli bir süreç. Bu egzotik sürüngenlerle on yıllar süren sıkı bir dostluk kurmak istiyorsanız, su kaplumbağası sahiplenmek için daha fazla vakit kaybetmenize gerek yok.
Yorum Yap